Mondhygiene

Mondhygiene is de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit om deze gezond te houden en caries en tandvleesontstekingen te voorkomen, en zo ook de kans op focale infecties te minimaliseren.
De basis waarop tandheelkundige problemen ontstaan is oude tandplaque. Goede mondhygiene bestaat er dus uit de tandplaque niet oud te laten worden. Na 24 uur kun je in de regel spreken van oude tandplaque.
Effectieve mondhygiene bestaat dus uit het dagelijks verwijderen van tandplaque met behulp van tandenborstel, tandenstoker, dental-tape of floss en eventueel interdentale ragertjes.

Oral fitness test

Een goede controle op het resultaat is de "oral fitness test", een vereenvoudiging van de "Eastman Interdental Bleeding Index". Op een eenvoudige manier kan hiermee getest worden of de mond schoon, fris en gezond is. Met een goed natgemaakte tandenstoker wordt stevig tussen de tanden en kiezen gedrukt met de platte kant naar het tandvlees. Van achter, de kiezen, naar voren, de voortanden, daarna teruggaand kan eventuele tandvleesbloeding gesignaleerd worden. Tel het aantal bloedingplaatsen. Dagelijks tandenstokergebruik geeft in de regel binnen 14 dagen verbetering. Gezond is de mond als er praktisch geen bloeding voorkomt.

Producten en benodigdheden voor de mondhygiene:

  1. Tandenborstel
  2. Tandpasta
  3. Mondwater
  4. tandzijde, flosdraad
  5. Interdentaal borsteltjes
  6. tandenstokers
  7. brugreiniger (bridge cleaner)
  8. plakverklikkende tabletten
  9. tongschraper

(bron wikepedia)

 

Ivoren kruis
Link naar ivoren kruis http://www.ivorenkruis.nl/

Wat te doen bij?

Poetsen kan te veel worden
Hoe ga ik om met tandenstokers